Lukt het je om de zwarte bolletjes te tellen?

===============
Meer voorbeelden van gezichtsbedrog zien ?
>> Klik hier <<
===============


 

   

 Aandachtspunten voor het rijden met een caravan.

 

1.

Gewichtsverhouding auto/caravan
Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan bevordert het weggedrag van de combinatie. Het is ook veiliger. Neem voor het leeggewicht van de caravan ongeveer driekwart van het leeggewicht van de auto.
Na het inladen zal de gewichtsverhouding ongeveer gelijk blijven.

 

2.

Beladen
Een goed beladen caravan betaalt zich uit in een stabielere wegligging. Waar let u op:
 >>
leg zware spullen op de vloer, zo dicht mogelijk bij de as;
 >> stop alleen lichte spullen in de dakkasten;
 >> verdeel de bagage evenwichtig over de bankkasten;
 >> laat de watertanks niet onnodig gevuld;
 >> zet zware spullen onderweg vast, zodat ze niet kunnen verschuiven;
 >> stouw in een kop- of eindkeuken niet te zware spullen;
 >> laat de kogeldruk niet te hoog, maar ook niet te laag worden.

 

3.

Koplampen van de auto
Met een volle kofferbak en het gewicht van de caravan op de trekhaak kan de verlichting van de auto te hoog staan. Wacht niet tot tegenliggers gaan seinen. Stel de koplampen tijdig bij.

 

4.

Bandenspanning
Rij niet met te zachte banden. Dat geeft kans op een klapband. De minimale spanning van de caravanbanden is:
 -- Radiaal: 3,0 bar
 -- Radiaal (voor lichte bestelwagens): 4,0 tot 4,5 bar

Pomp ook de achterbanden van de auto op tot het maximum dat de fabrikant voor een volgeladen auto opgeeft.
Dit vanwege de bagage in de kofferbak en de kogeldruk van de caravan.

 

5.

Inhalende vrachtwagens
Ziet u in de spiegel een vrachtwagen aankomen, ga dan alvast zoveel mogelijk op de rechterkant van de rijstrook rijden. Inhalende vrachtwagens zuigen de caravan als het ware naar zich toe.
Merkt u het te laat, stuur langzaam en gelijkmatig van de vrachtwagen af richting vluchtstrook.

 

6.

Steile hellingen
Gaat wegrijden op steile hellingen moeilijk? Een beproefde methode is om de caravan een stukje achteruit te rijden en iets te laten scharen. Vervolgens laat u de toerenteller tot ongeveer 3.000 toeren oplopen. Daarna snel de koppeling loslaten. De eerste meters spinnen de wielen. Niet fijn, maar u spaart wel de koppeling van de auto.
Het kan ook geen kwaad om de airco uit te zetten. Dat scheelt vermogen.

 

7.

Afdalingen
Laat de snelheid van de auto-caravancombinatie hellingafwaarts niet te hoog oplopen. De caravan kan dan gaan slingeren. Het beste is om tijdig terug te schakelen en zo nodig enkele keren krachtig te remmen.
Houd het rempedaal niet te lang vast. Anders lopen de remmen misschien warm. In het ergste geval kunt u dan niet meer remmen.

 

8.

Slingeren
Gaat uw caravan slingeren, verhoog dan nooit de snelheid. De enige remedie is krachtig remmen en gas loslaten. Zet de rit daarna met een lager snelheid voort.
Controleer bij de eerstvolgende parkeerplaats de bandenspanning, belading, kogeldruk en pas dat zo nodig aan.

 

9.

Stabilisatorkoppeling
Een stabilisator dempt slingerneigingen van de caravan. Zo zorgt hij voor een extra stukje veiligheid. Of u zult merken dat u er een heeft, is de vraag. Bij combinaties die al vrij stabiel rijden waarschijnlijk minder.
De stabilisator is overigens geen tovermiddel waarmee u aanhoudende problemen met het weggedrag oplost. Hij vermindert sterke slingerneigingen, maar neemt de oorzaak niet weg.

 

10.

Klaar voor de start?
Controleer voor u wegrijdt:
 >> of de koppeling goed in de vergrendeling valt;
 >> of de handrembreekkabel goed vast zit;
 >> of de stekker goed is aangebracht;
 >> of de verlichting werkt;
 >> of de uitdraaisteunen zijn ingedraaid;
 >> of het neuswiel is opgetrokken;
 >> of de caravan van de handrem staat;
 >> of de koelkast goed is vergrendeld;
 >> of deuren, ramen en dakluiken dicht zijn;
 >> of de hulpspiegels goed vast zijn gemaakt.
 

 


Webdesign : Awake Advies op Maat

Op deze site tref je info over de volgende onderwerpen aan: animated gif's, Henk's javascripts, Henk's website Haaksbergen, Handige links, Spelregels klootschieten, Uittreksel BOA leerstof, Tweaks, tips en trucs Windows 7, Tips en trucs voor Windows XP, Word, HTML geintjes, Orgasme test......, Leuke spelletjes, Laserbehandeling van mijn ogen, Partner links, Yamaha XT 600, Starthulp voor de auto, Onderhoud over .... Clio resetten, Onderhoud over .... Megane resetten, Onderhoud over .... Astra resetten, Onze vakantiereizen en gereden routes, Onze vakanties en de gereden routes 2004 - 1992, Campinggidsen, Fietsroute rond Haaksbergen, Het weer in Haaksbergen, Lijstje niet vergeten mee te nemen, Caravan rijden, Controlepunten caravan rijden, Verkeersbureaus in Europa, Informatie over Curacao, Info Brazilie, Bezienswaardigheden in Londen, Bezienswaardigheden en info Cuba, Bezienswaardigheden in Rome, Bezienswaardigheden in Tenerife, Bezienswaardigheden in Zuid-Spanje, Bezienswaardigheden in de Algarve Portugal, Info Thailand, Reisverslag Thailand, Fotos rondreis Thailand, E-mail, Sitemap, Gezichtsbedrog 1, Gezichtsbedrog 2, Gezichtsbedrog 3, Gezichtsbedrog 4, Gezichtsbedrog 5, Gezichtsbedrog 6, Gezichtsbedrog 7, Gezichtsbedrog 8, Gezichtsbedrog 9, Gezichtsbedrog 10, Gezichtsbedrog 11, Gezichtsbedrog 12, Gezichtsbedrog 13, Gezichtsbedrog 14, Gezichtsbedrog 15, Gezichtsbedrog 16, Gezichtsbedrog 17, Gezichtsbedrog 18.